Gepubliceerd in:

De verkeersapp Flitsmeister waarschuwt gebruikers voor spookrijders

De verkeersapp Flitsmeister waarschuwt gebruikers voor spookrijders

3 aug. 2020

Flitsmeister spookrijders


Integratie van Wrong-way Driver Warning-oplossing van Bosch

Flitsmeister en Bosch slaan de handen ineen om gebruikers te waarschuwen voor spookrijders om zo de verkeersveiligheid te verhogen en ongevallen te verminderen. Met meer dan 1,8 miljoen gebruikers, is Flitsmeister na een succesvolle start in Nederland nu ook al geruime tijd in België en Duitsland te gebruiken. Met de populaire verkeersapplicatie Flitsmeister worden files vermeden en automobilisten gewaarschuwd voor flitspalen, flitsers, trajectcontroles, stilstaande voertuigen en de waarschuwing van spookrijders is nu toegevoegd.


De problematiek van spookrijders

Het is niet ongebruikelijk dat bestuurders in de war raken en een verkeerde afslag nemen, vooral ‘s nachts of bij slecht weer. Alleen al in Duitsland worden er jaarlijks ongeveer 2.000 waarschuwingen voor spookrijders uitgestuurd. In Nederland werden in 2017 zo’n 150 meldingen uitgestuurd.**

In Europa zijn er jaarlijks ongeveer 4.500 ongevallen met spookrijders. Deze ongevallen maken maar een klein percentage uit van alle letselongevallen op autosnelwegen, maar hun aandeel in het percentage verkeersdoden is vrij groot. Bijna een derde van de incidenten met spookrijders eindigt nadat de spookrijder slechts 500 meter heeft gereden. Volgens VIAS, een onafhankelijk Belgisch kennisinstituut rond verkeersveiligheid en mobiliteit, is een ongeval met een spookrijder 10 keer dodelijker dan een gemiddeld ongeval op de autosnelweg. In 2018 waren er in België 13 ongevallen met doden of gewonden waarbij een spookrijder betrokken was.*


Oplossing Flitsmeister en Bosch

Om spookrijders en automobilisten in de onmiddellijke omgeving snel te waarschuwen, ontwikkelde Bosch de Wrong-way Driver Warning-oplossing, een cloud-gebaseerd spookrijderswaarschuwingssysteem. Om te detecteren of een auto de snelweg in de verkeerde richting oprijdt, vergelijkt de cloudfunctie de werkelijke bewegingen van het voertuig met de toegestane rijrichting. Het systeem reageert zodra een spookrijder wordt gesignaleerd. Hierdoor kan Flitsmeister direct de spookrijder waarschuwen dat hij verkeerd rijdt. Ook andere Flitsmeister-gebruikers in de buurt krijgen meteen een pushmelding.

De Flitsmeister-app moet op de achtergrond/voorgrond geopend zijn om waarschuwingen te kunnen ontvangen. Uiteindelijk is het doel van Flitsmeister om ongevallen te verminderen. Door het geven van deze waarschuwing zijn gebruikers extra alert en kunnen zij snel anticiperen.

“De spookrijderswaarschuwing is al in 17 Europese landen beschikbaar en geïntegreerd in verschillende navigatie-apps en apps van radiostations en nieuwszenders. Dankzij de integratie in de app van Flitsmeister is onze digitale beschermengel nu ook in Nederland en België beschikbaar. Bosch streeft ernaar geen verkeersdoden door spookrijders meer te hebben,” zegt Sandra Vancolen, Marketing Specialist, Bosch Mobility Solutions Benelux.


Voordelen voor automobilisten

· Snelle en betrouwbare detectie van spookrijders

· Waarschuwing voor de spookrijder met aanbevolen navigatie-begeleiding

· Snelle waarschuwing van de automobilisten in de onmiddellijke omgeving van de spookrijder

· Mogelijkheid om het aantal ongevallen veroorzaakt door spookrijders te verminderen

“Voor Flitsmeister is dit weer een nieuwe veiligheidsoptie die we hebben toegevoegd en waar we ons mee onderscheiden ten opzichte van andere apps binnen de Benelux. Door onze grote community en meldingen van o.a. flitsers zijn we in staat om deze veiligheidsfeatures naar grote groepen gebruikers te krijgen, iets wat je als losstaande feature of app niet voor elkaar krijgt. Op naar minder ongelukken bij spookrijders, als Flitsmeister gebruiker draag je vanaf daar nu automatisch aan mee” zegt Sjoerd Perfors, Founder & Managing Meister, Flitsmeister

DOWNLOAD GRATIS

Real-time verkeersinformatie van flitser tot file

Download onze gratis app en help jezelf en anderen bij het veiliger, gemakkelijker en voordeliger maken van het rijden op de weg.

DOWNLOAD GRATIS

Real-time verkeersinformatie van flitser tot file

Download onze gratis app en help jezelf en anderen bij het veiliger, gemakkelijker en voordeliger maken van het rijden op de weg.