Gepubliceerd in:

November 2022: herfstweer zorgt voor drukke verkeersmaand

November 2022: herfstweer zorgt voor drukke verkeersmaand

2 dec. 2022

November gaat de boeken in als een drukke verkeersmaand. Onstuimig herfstweer, regen en wind zorgden voor veel ongevallen, vertragingen en files. De avondspits van donderdag 3 november was het drukst, blijkt uit de Flitsmeister-data. De maximale vertraging op die dag was 4619 minuten en de maximale filelengte 1419 kilometer. Gemiddeld was het in de maand november ruim 2 keer zo druk als vorig jaar, toen Nederland in een gedeeltelijke lockdown zat.


Twee keer code geel door harde wind en dichte mist

Het mooie weer werd afgewisseld door twee waarschuwingen van het KNMI. Op 1 november voorspelde het instituut harde wind, wat gevaarlijk kan zijn voor weggebruikers. De maximale vertraging op die dag was 4050 minuten. Op 12 november hing in een deel van Nederland dichte mist. De drukte viel mee, doordat dit een weekenddag was. Op 17 november kreeg Nederland het advies om thuis te werken, door voorspelde regenbuien. Het was tijdens de spits die dag duidelijk drukker op de weg met een maximale vertraging van 3245 minuten, ten opzichte van 2909 minuten de donderdag ervoor en 2811 minuten vertraging de donderdag erna.


Drukte op de weg tijdens het WK Voetbal

Drukte op de weg tijdens het WK Voetbal viel mee. De groepsfase speelde zich af in november. Enorme vertragingen bleven uit, wel begon de avondspits iets eerder op de speeldagen van Oranje, zo blijkt uit Flitsmeister-data. Dit was met name terug te zien op 21 november toen de wedstrijd tegen Senegal begon om 17.00 en de piekdrukte een half uur vroeger lag dan normaal.


Tijdelijke flitspalen duiken op in Nederland

In november maakte Nederland kennis met een nieuw fenomeen: flexflitsers. Dit zijn tijdelijke flitspalen die maximaal 2 maanden blijven staan, vaak op gevaarlijke kruispunten of op plekken waar hard rijden het risico op ongevallen vergroot. Flexflitsers kunnen gewoon gemeld worden in de Flitsmeister app en blijven staan zolang gebruikers blijven beoordelen.


Record aantal gebruikers op Flitsmeister

In november had Flitsmeister ruim 2,6 miljoen gebruikers. Gezamenlijk reden de gebruikers 1.220.422.708 kilometer. In totaal werden er ruim 884.000 meldingen gedaan in de app. Dat gaat dan om een melding van bijvoorbeeld een flitser of stilstaand voertuig.

DOWNLOAD GRATIS

Real-time verkeersinformatie van flitser tot file

Download onze gratis app en help jezelf en anderen bij het veiliger, gemakkelijker en voordeliger maken van het rijden op de weg.

DOWNLOAD GRATIS

Real-time verkeersinformatie van flitser tot file

Download onze gratis app en help jezelf en anderen bij het veiliger, gemakkelijker en voordeliger maken van het rijden op de weg.